Foglalkozás Egészségügy

Hazánkban a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást (ismertebb nevén üzemorvosi szolgáltatást) köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára, melynek elsődlegesen preventív szerepe van: célja a munkaköri alkalmasság felmérése, valamint a munkahelyi megterhelés hatásának ellenőrzése.

A vizsgálat az egyes foglalkozástípusok szerint osztható A, B, C és D kategóriákra, amelyek más-más szűrővizsgálatokat követelnek meg annak függvényében, hogy a dolgozók milyen környezeti hatásoknak vannak kitéve.

Az üzemorvos fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az egészséges munkakörnyezet kialakítását valamint lehetőség szerint minél inkább gátolja az egészségkárosító tényezőket.  A munkavállalónak ezeken az egyénre szabott vizsgálatokon évente meg kell jelennie, ellenkező esetben nem állhat munkába. Ezekre a konzultációkra akkor is szükség lehet, ha megváltoznak a munkavállalás körülményei vagy a szokásosnál nagyobb megterhelés vár a dolgozóra.

A vizsgálatot végző orvosnak figyelembe kell vennie a dolgozó szellemi-, mentális- és fizikai állapotát valamint a munkahelyi körülményeket is. A konzultáció során elsődlegesen általános fizikai állapotfelmérés, vérnyomás ellenőrzés, labor- és látásvizsgálat történik, de kérhet az orvos ultrahangos kontrollt is, valamint tüdőszűrésre is küldheti a pácienst. A vizsgálat végén a dolgozó egy összefoglaló szakorvosi véleményt kap az egészségének megőrzéséhez szükséges tanácsokkal ellátva.

A megfelelő munkaköri vizsgálatok érvényessége a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke, hiszen a helyi hatósági szervek munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hiányosság és szabálytalanság esetén 50.000-500.000 Ft büntetést szabhatnak ki.

  • Foglalkozás-egészségügyi alapellátás
  • 10 160 Ft
  • Jogosítvány alkalmassági vizsgálat
  • 15 000 Ft

Dr. Méhész Magdolna

Belgyógyász, gasztroenterológus,
foglalkozás-egészségügyi szakorvos


Már 9 évesen, egy mandulaműtét alkalmával elhatároztam, hogy életemet a gyógyításnak, mások segítésének fogom szentelni. Évről évre az lendített előre, hogy a célom lebegett lelki szemeim előtt.

Nem is elégedtem meg az orvosi egyetem után egyetlen szakvizsgával, ezért még megcsináltam négyet. Hiszem, hogy a minél szélesebb körű szakmai tudás birtokában vagyok képes komplexen kezelni pácienseimet.

A MyDoctor Egészségprogram azért is áll közel a szívemhez, mert – ahogyan magam is – a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Empatikus ember lévén a pácienseimet értő figyelemmel hallgatom és igyekszem olyan tanácsokkal ellátni őket, amelyeket, ha megszívlelnek, életminőségükön és egészségi állapotukon is érzik a javulást.

Tanulmányok
  • 1988 SOTE ÁOK Diploma
  • 1994 Belgyógyászat szakvizsga
  • 1997 Gasztroenterológia szakvizsga
  • 1998 Foglalkozás egészségügyi szakvizsga
  • 2001 Háziorvosi szakvizsga
  • 2011 Egészségbiztosítási szakvizsga

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!