COVID-tesztek a gyakorlatban – 1. rész

Ma már a csapból is a különböző COVID tesztek folynak. Van otthon elvégezhető, „autóban ülős”, van PCR teszt, gyorsteszt, vérteszt… Rengeteg féle teszt érhető tehát ma már el a piacon, így mindenki kedvére ki tudja választani, hogy melyik típusú a legmegfelelőbb a számára. Úgy látjuk ugyanakkor, hogy jelentős keveredés van a tesztekkel kapcsolatban sokak fejében, így mai, illetve következő blogposztunk célja, hogy ez ügyben egy „térképet” tudjon nyújtani. Röviden megpróbáljuk elmagyarázni, hogy melyik teszt mire való.

1. PCR-teszt: A Covid-teszt. A vírus megjelenése óta a PCR tesztek vannak fókuszban az állami egészségügyi rendszerben, mert ezek a típusú tesztek adják a legbiztosabb eredményt a vírusfertőzés kapcsán. Torok- és/vagy orrgaratból egy vékony pálcával történt mintavételt követően a mintát tartalmazó pálca egy vírussemlegesítő oldatba kerül. Az oldatba kerülő vírus azonnal elveszíti fertőzőképességét, annak csak az RNS-e lesz benne megtalálható, ennek jelenlétét vizsgálja egy speciális PCR elemző laboratóriumi gép. A PCR teszt elvégzése akkor indokolt, ha:

  • a. egyértelmű COVID tünetünk van
  • b. közeli kontaktunk lett igazoltan koronavírusos
  • c. utazni szeretnénk valahová (csak ez az elfogadott tesz)

2. Antigén gyorsteszt: a járvány őszi, második hullámában kerültek igazán előtérbe az azonnali, gyors eredményt hozó és nagy pontosságú gyorstesztek. A teszt működési metódusa szerint nem a vírus jelenlétét vizsgálja, hanem az úgynevezett antigénekét. Az antigéneknek azokat a fehérjéket nevezzük, amiket az immunrendszer valamilyen jellegű veszélyes „idegenként” azonosít, és amik ellen azonnal immunválasszal (láz, gyulladás, fehérjeszám emelkedés, stb.) reagál. Ezek a típusú gyorstesztek tehát ezeket a speciális fehérjéket mutatják ki. A – főleg- orrgaratból, egy pálcával vett minta szintén egy vírussemlegesítő folyadékba kerül, ahonnan a tesztet kiértékelő mintaelemző „kit”-re kerül. A minta nagyon hasonlóan működik a terhességi tesztekhez; 1 csík negatív eredményt mutat, 2 csík pozitívot. A teszt egyébiránt rendkívül megbízható, 96,5%-os pontosságú, ugyanakkor csak az alábbi esetekben ajánljuk:

  • a. egyértelműen felső légúti tünet van, de pl. nincs szaglás/ízlelés elvesztés
  • b. találkoztunk igazoltan COVID beteggel, de nem vagyunk biztosak benne, hogy elkaptuk
  • c. szűrő jelleggel szeretnénk magunkat ellenőrizni, hogy – akár tünetmentesen sem- ne legyünk vírushordozók.

A gyorsteszt pozitivitása ugyanúgy karanténkötelezettséget von maga után, mint a PCR teszt!

Leave A Comment

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!