Stressz a munkahelyen- mit tehet a munkáltató?

Ha voltál már közép- vagy felsővezetői pozícióban, ha a munkád során felelősséggel tartozol, biztosan tudod, tapasztaltad, hogy a mindennapok olykor, vagy akár állandó jelleggel is egy hullámvasútra hasonlítanak. A munkahelyi stressz által kiváltott egészségügyi kockázatok veszélyei munkáltatói és munkavállalói szinten sem elhanyagolhatók, melyek mindkét szempontból komoly, nehezen kezelhető problémákat eredményezhetnek egy vállalat számára. Épp ezért érdemes munkáltatóként kiemelt figyelmet fordítani a munkahelyi stressz élettani hatásaira, valamint lehetséges következményeire is.

Nézzük, milyen konkrét hatásai lehetnek a munkahelyi stressznek egyéni és szervezeti szinten:

Egyéni szinten számtalan hatás jelzi, hogy rossz irányba megyünk: szapora légzés, álmatlanság, szapora szívverés, kézremegés stb.

A test által produkált betegségeken felül nem elhanyagolható a teljesítménykényszer által kiváltott depresszió megjelenése, de általános jelenség a nagy stresszben élőknél az energiahiány, az állandó levertség és fáradtság. Jelen lehet az általános rossz közérzet, fásultság, súlygyarapodás az immunrendszer túlműködés miatti autóimmun betegségek kialakulása és a lista sajnos még nagyon hosszan folytatható.

Munkáltatói szemmel nézve is veszélyekkel jár a munkahelyi stressz jelenléte. Ha jelentős ez a nyomás a dolgozókon, megjelenhet az alacsony termelékenység, a hiányzások növekedése, a munkaerő nagymértékű elvándorlása, melyek jelentős többletkiadást jelentenek a vállalat számára a munkaerő pótlásának szükségessége miatt. Nem mehetünk el szó nélkül a talán legkomolyabb kockázat mellett: a kiégett, alul motivált dolgozók körében a statisztikai adatok alapján jelentősen megnő a munkahelyi balesetek száma, amely esetében – megfelelő felelősségbiztosítás hiánya esetén- a munkáltatót terhelik a balesettel felmerült egészségügyi és kártérítési kiadások!

A munkahelyi stressz kezelésében mindennél nagyobb a munkáltatók felelőssége. Nem csak a kollégák egészségét védhetjük meg, munkájuk termelékenységét javíthatjuk, hanem béren kívüli juttatásként lojalitásukat is növelhetjük! A MyDoctor Egészségközpontban a munkáltatók és a munkavállalók számára ezeket a szempontokat figyelembe véve alakítottuk ki MyDoctor Protect csomagunkat!

Leave A Comment

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!